Menu
K MAG Logo
  • Wasze prace
  • Film
  • Muzyka
  • Art & Dizajn
  • Moda
  • Świat
  • Ludzie
  • Sklep
K MAG Logo
FacebookInstagramTikTokX
  • K MAG Logo
  • Wasze prace
  • Film
  • Muzyka
  • Art & Dizajn
  • Moda
  • Świat
  • Ludzie
  • Sklep
  • Search
Kup nowy numer
K MAG
FacebookInstagramTikTokX
PlacKup nowy numer
  • Sprawdź poprzednie numery
  • O K MAG
  • Redakcja
  • Fundacja K MAG
  • Zapisz się na newsletter
  • Kontakt
  • Reklama
  • Polityka prywatności
  • Regulamin

Akcesoria z liści buraka. Ekologiczna inicjatywa Polki

Autor: Agnieszka Sielańczyk
27-02-2023
Akcesoria z liści buraka. Ekologiczna inicjatywa PolkiAkcesoria z liści buraka. Ekologiczna inicjatywa Polki
fot. Instagram @wastelab
Waste Lab to polski start-up ekologiczny, który założyła Sonia Jaśkiewicz. Jednym z jej ostatnich rozwiązań jest wykorzystanie liści buraka cukrowego do produkcji naczyń.
Jej projekty były prezentowane m.in. podczas międzynarodowego konkursu dla młodych projektantów „make me!” na Łódź Design Festival, ponadto na Gdynia Design Days, Malta Festival, Arena Design, a także na pokazach w Sydney i Pekinie.
„Rozwijam projekt dyplomowy Buraki Lab, który powstał w 2017 roku, a teraz przekształcił się w startup o nazwie Waste Lab. Nadal zajmujemy się przede wszystkim tworzeniem materiałów z produktów ubocznych, powstających w procesie wysładzania cukru, ale interesują nas też różnego rodzaju odpady. Współpracujemy z przedsiębiorstwami, które w wyniku swojej produkcji je generują, i tworzymy z nich innowacyjne produkty” mówiła w wywiadzie dla SWPS.
Obecnie największym odpadem w polskim rolnictwie są liście buraka cukrowego. Jaśkiewicz udało jej się opracować formułę wytwarzania biomateriałów z produktów ubocznych wytwarzanych podczas przetwarzania buraków cukrowych – liści i pulpy buraczanej.
Jak zapewnia projektantka z pulpy buraczanej można wyprodukować wiele różnych przedmiotów, między innymi doniczki, naczynia, pojemniki na żywność, a nawet surowiec, który będzie mógł zastąpić płyty pilśniowe, zawierające szkodliwy formaldehyd. Materiał wytworzony z resztek buraków jest ekologiczny i wytrzymały.
View this post on Instagram
W rozmowie zdradziła, jaki jest największy problem w trakcie projektowania:
„Trudna jest dla mnie złożoność procesu, aby ideę przekształcić w produkt, który ma szansę zaistnieć na rynku, a także odpowiedzialność za to, żeby ten produkt był dobry. Aby tworzyć rzeczy, które uczynią ten świat lepszym, a nie staną się dla niego szkodliwe".
Kryzys klimatyczny sprawił, że coraz więcej start-upów stara się opracować wykorzystanie odpadów lub ponowne przetwarzanie materiałów raz wykorzystanych. Większość z tych projektów ma być naturalną alternatywą dla tworzyw sztucznych lub pochodzenia odzwierzęcego.
czytaj: Torebki ze skóry jabłek i ananasa. Aleksandra Kościkiewicz sprzedaje swoje wyroby w trzynastu butikach w różnych częściach globu
FacebookInstagramTikTokX

Polecane

Slow Life – pusty slogan czy sposób życia? 10 instagramowych kont, które przybliżają tę ideę

Slow Life – pusty slogan czy sposób życia? 10 instagramowych kont, które przybliżają tę ideę

Lush z pierwszym stacjonarnym sklepem w Polsce. Znamy datę otwarcia

Lush z pierwszym stacjonarnym sklepem w Polsce. Znamy datę otwarcia

500 plus na psa i kota. Komu przysługuje dodatek?

500 plus na psa i kota. Komu przysługuje dodatek?

Zrezygnuj z mięsnego burgera i uratuj świat [OPINIA]

Zrezygnuj z mięsnego burgera i uratuj świat [OPINIA]

Dziura ozonowa się zamyka. Ile jeszcze czasu zajmie jej uleczenie?

Dziura ozonowa się zamyka. Ile jeszcze czasu zajmie jej uleczenie?

Polecane

Slow Life – pusty slogan czy sposób życia? 10 instagramowych kont, które przybliżają tę ideę

Slow Life – pusty slogan czy sposób życia? 10 instagramowych kont, które przybliżają tę ideę

Lush z pierwszym stacjonarnym sklepem w Polsce. Znamy datę otwarcia

Lush z pierwszym stacjonarnym sklepem w Polsce. Znamy datę otwarcia

500 plus na psa i kota. Komu przysługuje dodatek?

500 plus na psa i kota. Komu przysługuje dodatek?

Zrezygnuj z mięsnego burgera i uratuj świat [OPINIA]

Zrezygnuj z mięsnego burgera i uratuj świat [OPINIA]

Dziura ozonowa się zamyka. Ile jeszcze czasu zajmie jej uleczenie?

Dziura ozonowa się zamyka. Ile jeszcze czasu zajmie jej uleczenie?