Według immunologów z Polskiej Akademii Nauk, aby nie osłabiać działania układu odpornościowego, warto przejść na dietę roślinną. W szczególności zachęcają do unikania w posiłkach surowego mięsa i mleka. Podstawową i najbardziej popularną dietą wegetariańską jest tzw. laktoowowegetarianizm, który wyklucza mięso, ale dopuszcza pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego, m.in. jajka, nabiał i miód.
Weganizm natomiast eliminuje już absolutnie wszystkie „składniki odzwierzęce”. Wśród najbardziej rygorystycznych i zdecydowanie mniej popularnych wersji diety wegetariańskiej są witarianizm, który dopuszcza obróbkę termiczną składników do maksymalnie 40°C, i frutarianizm, gdzie jada się przede wszystkim owoce, nasiona i orzechy.
Dieta wegetariańska powinna być bogata w rośliny strączkowe i nabiał, co w połączeniu z węglowodanami złożonymi oraz dobrymi tłuszczami zapewnia energię i doskonałe samopoczucie przez cały dzień. Warto więc komponować posiłki na bazie fasoli, ciecierzycy, soczewicy, grochu lub tofu w połączeniu z produktami pełnoziarnistymi typu brązowy ryż, chleb i makaron z pełnego przemiału oraz kasze. Nie zapominajmy także o porcji świeżych, pieczonych lub ugotowanych na parze warzyw, a także dobrej jakości tłuszczach roślinnych, jak oleje, orzechy, pestki i nasiona.
Na śniadanie i podwieczorek dobrym wyborem będą m.in. wszelkie pasty i pasztety z roślin strączkowych w towarzystwie pełnoziarnistego chleba i porcji świeżych warzyw. Na obiad czy kolację możemy zjeść np. wege burgery, warzywne potrawki oraz gęste i pożywne zupy z dodatkiem kasz, makaronów, tofu, zaś na pełnowartościową przekąskę przygotujmy koktajl na bazie mleka roślinnego, sezonowych owoców i orzechów.
1. Odżywianie oparte na roślinach to wybór prozdrowotny – dieta wegetariańska może stanowić ochronę przed różnymi schorzeniami.
2. Osoby przestrzegające diety wegetariańskiej rzadziej niż te na diecie konwencjonalnej zmagają się z problemem nadwagi.
3. Dieta wegetariańska jest odpowiednia dla każdego, niezależnie od wieku czy aktualnego etapu życiowego.
4. Przyjmowanie pokarmów wegetariańskich przynosi korzyści nie tylko dla zdrowia, ale i ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne.
Badania prowadzone przez National Institutes of Health wykazały, że dieta wegańska i wegetariańska stymuluje odporność wrodzoną organizmu, czyli pierwszą linię obrony przed patogenami, w tym aktywuje mechanizmy przeciwwirusowe. Co zaskakujące, te zmiany w systemie immunologicznym następują już w ciągu zaledwie dwóch tygodni od zmiany sposobu odżywiania.
Dieta wegetariańska dostarcza dużych ilości antyoksydantów, takich jak karotenoidy i polifenole, oraz znacznych dawek błonnika pokarmowego. Te składniki wspierają rozwój korzystnej mikrobioty jelitowej i wykazują właściwości ochronne dla organizmu. Polscy immunolodzy również rekomendują dietę roślinną jako wspomagającą naturalną odporność.
Długoterminowe badanie obejmujące 65 tysięcy osób przez 18 lat pokazało, że wegetarianie mają o 23% niższe ryzyko chorób serca. Niemniej jednak eksperci podkreślają, że kluczem do zdrowia nie jest sam wybór między dietą wegetariańską a mięsną, lecz odpowiednie zbilansowanie jadłospisu - każda dieta musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, aby być korzystna dla zdrowia.