Polskie ciasto w dziesiątce najlepszych deserów świata

Autor: Monika Kurek
06-11-2023
Polskie ciasto w dziesiątce najlepszych deserów świata
kadr z serialu "Przyjaciele"
Raz na górze, raz pod wozem.
W lutym nasza polska czernina zajęła pierwsze miejsce w rankingu najgorzej ocenianych zup z Europy Centralnej. W zestawieniu Taste Atlas znalazły się aż trzy polskie zupy: czernina, wodzianka oraz flaki. Przekaz był jasny: my, Polacy, nie umiemy w zupy. Równie kiepsko poradzili sobie nasi sąsiedzi — na liście znalazło się aż pięć czeskich zup.
Dużo lepiej wychodzą nam za to słodkie przysmaki. W pierwszej dziesiątce lutowego zestawienia najlepszych ciast świata znalazły się aż trzy polskie ciasta: sernik (2. miejsce), sękacz (6. miejsce) i karpatka (9. miejsce).
Taste Atlas to przewodnik po lokalnych kuchniach. Dzięki rankingom publikowanym na Taste Atlas, internauci z całego świata wiedzą, których dań koniecznie muszą spróbować, a których lepiej unikać.

Najlepsze desery świata

Tym razem polskie przysmaki zostały docenione w rankingu najlepszych deserów świata Taste Atlas. Listy Taste Atlas powstają na podstawie ocen użytkowników. W przypadku zestawienia „10 najlepszych deserów świata” zarejestrowano ponad 75 tys. ocen, z czego 55 tys. uznano za autentyczne. Najwięcej pozytywnych ocen użytkowników otrzymały crêpe, czyli klasyczne francuskie naleśniki. Dalej mamy brazylijskie bombocado, peruwiańskie queso helado, włoskie tiramisu, francuski crème brûlée, tureckie lody dondurma, argentyńskie ciasteczka alfajores, argentyńsko-urugwajskie dulce de lece, francuski suflet czekolady i polski sernik.
Polskie ciasto zamyka więc pierwszą dziesiątkę. Kawałek dalej, bo na miejscu trzynastym, mamy natomiast szarlotkę.
FacebookInstagramTikTokX