5 rad dla adeptów zero waste. Walkę z marnowaniem żywności zacznijmy od swojej lodówki

06-08-2018
5 rad dla adeptów zero waste. Walkę z marnowaniem żywności zacznijmy od swojej lodówki
Banki Żywności
/tekst: Katarzyna Całus/
Pragniesz jeść o wiele zdrowiej i zaoszczędzić przy tym trochę pieniędzy? Nie widzisz sensu w wyrzucaniu jedzenia i lubisz eksperymentować? Dostrzegasz piękno w zdeformowanym bakłażanie?
Banki Żywności wychodzą naprzeciw potrzebom wszystkim zwolennikom coraz popularniejszego nurtu zero waste. Poza ogromnym zakresem działań prowadzonych na rzecz racjonalnej gospodarki żywnościowej, organizacja przedstawia nam serię pomysłów i zabiegów, które regularnie stosowane w naszym domowym zaciszu pozwolą ograniczyć zjawisko marnowania jedzenia do absolutnego minimum.
Spośród kilkudziesięciu serwowanych propozycji bardziej przemyślanego gospodarowania żywnością wybraliśmy kilka szczególnie przydatnych pozycji.
1/5
Right Arrow
Kto czyta, nie błądzi
Kto czyta, nie błądzi
Czytaj etykiety na produktach. Po to właśnie są i okazują się bardzo pomocne w przypadku gdy nie jesteście pewni czy ten jogurt da jeszcze radę. Między „należy spożyć przed” a „należy spożyć do” jest różnica.
Trzymaj poziom
Trzymaj poziom
Używaj swojej lodówki zgodnie z zaleceniem producenta. W danych partiach lodówki powinny być przechowywane wyłącznie produkty przystosowane do określonej temperatury. Ważny jest też odpowiedni przepływ powietrza, któremu przeładowując Waszą lodówkę zdecydowanie utrudnicie zadanie.
Dla głodnego coś trudnego
Dla głodnego coś trudnego
Nigdy nie rób zakupów z pustym żołądkiem. W przeciwnym przypadku istnieje wysokie ryzyko, że o każdym produkcie, który zobaczycie zdarzy się Wam pomyśleć: „zjadłbym/zjadłabym to”. Jego droga do koszyka jest później bardzo krótka. A przecież można tego uniknąć i przy okazji zaoszczędzić trochę pieniędzy.
Nie oceniaj po okładce
Nie oceniaj po okładce
Ile razy zdarzyło ci się wybrać konkretny owoc czy warzywo tylk dlatego, że było po prostu ładne? Kupujcie też brzydkie warzywa i owoce, poza wyglądem zwykle niczym nie różnią się od tych bardziej proporcjonalnych. Banki Żywności promują ogólnopolską akcję zachęcająca do kupowania samotnych bananów. Wybierajmy również te oddzielone od kiści, porzucone gdzieś w kącie. Przecież liczy się wnętrze.
Mniejsze bywa lepsze
Mniejsze bywa lepsze
To sprytny life-hack zarówno dla osób unikających marnowania jedzenia, jak i tych będących na diecie. Mniejszy talerz – mniejsza porcja. Wymiana domowej ceramiki na taką o nieco mniejszej średnicy optycznie zwiększy serwowaną na niej porcję i zapobiegnie przejedzeniu.
Więcej przydatnych na co dzień wskazówek i informacji jak możecie zapobiegać marnowaniu jedzenia szukajcie na stroniewww.niemarnuje.pl.
FacebookInstagramTikTokX