Robaki na liście „nowej żywności” UE. Wkrótce na naszych talerzach, nawet bez naszej wiedzy?

05-05-2021
Robaki na liście „nowej żywności” UE. Wkrótce na naszych talerzach, nawet bez naszej wiedzy?
fot. katerinavulcova/Pixabay
Unia Europejska zdecydowała, że larwy chrząszcza mącznika młynarka zostały dodane do listy „nowej żywności”. Decyzja spowodowała, że na sklepowych półkach będą mogły znaleźć się nie tylko suszone larwy w całości. W formie sproszkowanej mogą zostać użyte jako składnik makaronu, ciastek czy ekologicznych „kotletów”.

Larwy zrównoważonym źródłem pożywienia

Zanim Unia Europejska podjęła decyzję o wpisaniu larw do katalogu „nowej żywności”, zostały one przebadane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Według badań, są one bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, a co za tym idzie, mogą służyć nam jako „zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla”. Czyli mogą one zostać zdrową alternatywą na przykład dla czerwonego mięsa. Na larwy mącznika muszą jednak uważać niektóre osoby uczulone na krewetki i roztocza. Gdy tylko rozporządzenie wejdzie w życie, suszone robaki dostępne będą na sklepowych półkach. I to nie tylko w całości – mogą być składnikiem produktów takich jak makaron, a nawet niektórych ciastek.

Jak smakują larwy mącznika?

Owad jest jednym z najłatwiejszych w hodowli i jest powszechnie stosowany między innymi w akwarystyce czy wędkarstwie. W wielu krajach docenia się jego walory smakowe. Dzięki temu, że w smaku przypomina orzechy i słonecznik, larwa mącznika może być dodatkiem do słodyczy oraz być bazą dań stir-fry.
Mącznik młynarek to chrząszcz z rodziny czarnuchowatych, którego larwy osiągają rozmiar do 30 milimetrów. Już od dłuższego czasu wiele osób na czele z ekspertami ONZ mówi o tym, że spożywanie owadów mogłaby zarówno zmniejszyć zanieczyszczenia, jak i pomóc w pokonaniu głodu na świecie.

Czym właściwie jest „nowa żywność”

Termin „nowa żywność” (ang. novel food) to produkty, które nie były stosowane w Unii Europejskiej na szeroką skalę w celach konsumpcyjnych przed 15 maja 1997 roku. Jest to na przykład żywność, która powstała z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji. Poza tym, do katalogu „nowej żywności” zalicza się tradycyjną żywność innych państw, która w Unii Europejskiej nie została wprowadzona do masowego obrotu.
/tekst: Daniel Rabiczko/
FacebookInstagramTikTokX