Menu
K MAG Logo
  • Wasze prace
  • Film
  • Muzyka
  • Art & Dizajn
  • Moda
  • Świat
  • Ludzie
  • Sklep
K MAG Logo
FacebookInstagramTikTokX
  • K MAG Logo
  • Wasze prace
  • Film
  • Muzyka
  • Art & Dizajn
  • Moda
  • Świat
  • Ludzie
  • Sklep
  • Search
Kup nowy numer
K MAG
FacebookInstagramTikTokX
PlacKup nowy numer
  • Sprawdź poprzednie numery
  • O K MAG
  • Redakcja
  • Fundacja K MAG
  • Zapisz się na newsletter
  • Kontakt
  • Reklama
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
Świat

Taste Atlas to serwis, dzięki któremu łatwo znajdziemy lokalne specjały w krajach na całym świecie

19-10-2018
Taste Atlas to serwis, dzięki któremu łatwo znajdziemy lokalne specjały w krajach na całym świecieTaste Atlas to serwis, dzięki któremu łatwo znajdziemy lokalne specjały w krajach na całym świecie
Kadr z www.tasteatlas.com/
/tekst: Monika Kurek/
Interaktywna mapa jedzenia to błyskotliwy pomysł chorwackiego dziennikarza i przedsiębiorcy Matija Babić, który założył start-up o nazwie Taste Atlas. Idea przedstawia się następująco: przed podróżą, zamiast mozolnie poszukiwać w wyszukiwarce lokalnych dań oraz restauracji w pobliżu miejsca naszego pobytu, odpalamy Taste Atlas i sprawdzamy, co nas interesuje. Kraje i miejscowości mają przypisane obrazki z ciekawymi punktami i daniami. Co więcej, potrawy wzbogacone są o krótkie opisy.
Dzięki Taste Atlas możemy się dowiedzieć na przykład, że w Kolumbii jednym z przysmaków jest oblea podawana z czymś w rodzaju karmelu. Przenosząc się w rejony nieco nam bliższe, przyjrzyjmy się Hiszpanii. Serwis proponuje chociażby Leche Frita, czyli pudding w cieście, pieszczotliwie nazywany także „smażonym mlekiem”. A co mapa sugeruje w przypadku naszego rodzimego kraju? Prócz klasycznych pierogów, w oczy rzucają się andruty kaliskie, cebularz, kartacze czy makówki. Jest też jabłko grójeckie. Jak powiedział w rozmowie z "Time Out Croatia" Babić: „Wierzę, że to jest to, czego ludzie chcą od restauracji i podróży”.
Każdy danie ma także zakładkę z przepisem, restauracjami oraz komentarzami. Portal zachęca w ten sposób do interakcji oraz dzielenia się z swoimi opiniami. Choć nie wiadomo, na ile pomysł przyjdzie się w dalszej perspektywie, to niewątpliwie warto go przetestować przed kolejną podróżą.
FacebookInstagramTikTokX

Polecane

Kolejna praca marzeń - "rzecznik pubu". Spora pensja za picie piwa i granie w bilard

Kolejna praca marzeń - "rzecznik pubu". Spora pensja za picie piwa i granie w bilard

Ciężki żywot muzyka: Dawid Podsiadło otworzył obskurny kiosk

Ciężki żywot muzyka: Dawid Podsiadło otworzył obskurny kiosk

Prace Kobro i Strzemińskiego na wystawie w Centre Pompidou w Paryżu. Po 100 latach spełnia się marzenie artystów

Prace Kobro i Strzemińskiego na wystawie w Centre Pompidou w Paryżu. Po 100 latach spełnia się marzenie artystów

Polecane

Kolejna praca marzeń - "rzecznik pubu". Spora pensja za picie piwa i granie w bilard

Kolejna praca marzeń - "rzecznik pubu". Spora pensja za picie piwa i granie w bilard

Ciężki żywot muzyka: Dawid Podsiadło otworzył obskurny kiosk

Ciężki żywot muzyka: Dawid Podsiadło otworzył obskurny kiosk

Prace Kobro i Strzemińskiego na wystawie w Centre Pompidou w Paryżu. Po 100 latach spełnia się marzenie artystów

Prace Kobro i Strzemińskiego na wystawie w Centre Pompidou w Paryżu. Po 100 latach spełnia się marzenie artystów