Menu
K MAG Logo
  • Wasze prace
  • Film
  • Muzyka
  • Art & Dizajn
  • Moda
  • Świat
  • Ludzie
  • Sklep
K MAG Logo
FacebookInstagramTikTokX
  • K MAG Logo
  • Wasze prace
  • Film
  • Muzyka
  • Art & Dizajn
  • Moda
  • Świat
  • Ludzie
  • Sklep
  • Search
Kup nowy numer
K MAG
FacebookInstagramTikTokX
PlacKup nowy numer
  • Sprawdź poprzednie numery
  • O K MAG
  • Redakcja
  • Fundacja K MAG
  • Zapisz się na newsletter
  • Kontakt
  • Reklama
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
Art & Dizajn

Zbliża się otwarcie pierwszej podwodnej restauracji w Europie. To architektura i menu najwyższej próby

21-03-2019
Zbliża się otwarcie pierwszej podwodnej restauracji w Europie. To architektura i menu najwyższej próbyZbliża się otwarcie pierwszej podwodnej restauracji w Europie. To architektura i menu najwyższej próby
“Under”, mat. prasowe Snøhetta
/tekst: Laura Ucińska/
Działające od 25 lat norweskie biuro projektowe Snøhetta ma na koncie wiele imponujących realizacji, takich jak Norweska Opera Narodowa w Oslo, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w San Francisco czy nowy budynek biblioteki w Aleksandrii. Teraz zaprezentowało pierwszą podwodną restaurację w Europie. Under, bo tak się nazywa ten niezwykły projekt, zostanie otwarty już w kwietniu. Chętnych do odwiedzenia tego lokalu są już tysiące.
Podwodna restauracja znajduje się w miejscowości Lindesnes na południowym norweskim wybrzeżu. Under stanowi połączenie lokalu gastronomicznego fine dining, galerii sztuki i... akwarium.
Budynek z zewnątrz przypomina zanurzoną bryłę w morzu, w środku jednak znajdują się trzy poziomy: szatnia, sala główna i bar z alkoholami, połączone ogromnymi, dębowymi schodami. Restauracja jest zanurzona 5 metrów pod wodą, a jej długość wynosi 34 metry.
Aby dostać się do Under, trzeba będzie pokonać tunel, który z zewnątrz został pokryty chropowatą teksturą, mającą w przyszłości pokryć się rafą koralową. Główną atrakcją restauracji jest okno rozciągnięte na 11 metrów, z którego będzie można podziwiać podmorską faunę i florę.
Właściciele jeszcze nie podali dokładnego menu, ale można się spodziewać, że będą serwowane przysmaki z morza. Ze strony internetowej „Under”, gdzie można już rezerwować stoliki, można wyczytać, że koszt tzw. "immersion menu" będzie wynosił około 1000 zł od osoby, a do tego 650 zł za selekcję win lub 370 zł za napoje bezalkoholowe (świeże soki).
Under jednego wieczoru będzie w stanie obsłużyć 35-40 osób. Szefem kuchni jest Duńczyk Nicolai Ellitsgaard, prowadzący wcześniej prestiżową restaurację Måltid w norweskiej miejscowości Kristiansand. Kierował będzie międzynarodowym, 16-osobowym zespołem mającym doświadczenie w pracy w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelina.
Tak wyglądały w wielkim skrócie prace budowlane przy Under:
FacebookInstagramTikTokX

Polecane

Niepoprawna politycznie Krystyna Janda w filmie „Słodki koniec dnia”. Premiera wkrótce

Niepoprawna politycznie Krystyna Janda w filmie „Słodki koniec dnia”. Premiera wkrótce

Mroczny thriller „Ciemno, prawie noc" na podstawie głośnej powieści Joanny Bator wchodzi do kin

Mroczny thriller „Ciemno, prawie noc" na podstawie głośnej powieści Joanny Bator wchodzi do kin

Natalie Portman wcieli się w astronautkę w filmie twórcy „Fargo” i „Legionu” [zwiastun]

Natalie Portman wcieli się w astronautkę w filmie twórcy „Fargo” i „Legionu” [zwiastun]

Polecane

Niepoprawna politycznie Krystyna Janda w filmie „Słodki koniec dnia”. Premiera wkrótce

Niepoprawna politycznie Krystyna Janda w filmie „Słodki koniec dnia”. Premiera wkrótce

Mroczny thriller „Ciemno, prawie noc" na podstawie głośnej powieści Joanny Bator wchodzi do kin

Mroczny thriller „Ciemno, prawie noc" na podstawie głośnej powieści Joanny Bator wchodzi do kin

Natalie Portman wcieli się w astronautkę w filmie twórcy „Fargo” i „Legionu” [zwiastun]

Natalie Portman wcieli się w astronautkę w filmie twórcy „Fargo” i „Legionu” [zwiastun]