Menu
K MAG Logo
  • Wasze prace
  • Film
  • Muzyka
  • Art & Dizajn
  • Moda
  • Świat
  • Ludzie
  • Sklep
K MAG Logo
FacebookInstagramTikTokX
  • K MAG Logo
  • Wasze prace
  • Film
  • Muzyka
  • Art & Dizajn
  • Moda
  • Świat
  • Ludzie
  • Sklep
  • Search
Kup nowy numer
K MAG
FacebookInstagramTikTokX
PlacKup nowy numer
  • Sprawdź poprzednie numery
  • O K MAG
  • Redakcja
  • Fundacja K MAG
  • Zapisz się na newsletter
  • Kontakt
  • Reklama
  • Polityka prywatności
  • Regulamin

Z ziemi włoskiej do Polski – spróbowaliśmy pizzy w nowej, warszawskiej restauracji

07-11-2022
Z ziemi włoskiej do Polski – spróbowaliśmy pizzy w nowej, warszawskiej restauracjiZ ziemi włoskiej do Polski – spróbowaliśmy pizzy w nowej, warszawskiej restauracji
fot. Franco Warsaw
Franco Warsaw to nowe miejsce na warszawskiej mapie kulinarnej. Sprawdziliśmy jego menu.
Historia pizzy liczy sobie już kilkaset lat. Potrawa wywodzi się z podobnych, popularnych od czasów starożytnych przekąsek, takich jak focaccia. Historycznie pamiętna jest przygotowana w Genui „Pissa d'Andrea” z 1490 roku, nazwana tak na cześć genueńskiego admirała Andrei D' Oria który szczególnie lubił to danie. Ciasto było zrobione z podobnych do dzisiejszych składników, jednak ówczesna pizza gotowana była na patelni. Nieco bliżej naszych czasów narodziła się pizza neapolitańska, która została wymyślona i przygotowana około 1730 roku w wariancie Marinara, a w pierwszej dekadzie XIX wieku w wariancie Margherita, który zresztą przyjął tę nazwę na koniec XIX wieku z okazji wizyty w Neapolu królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej.
Nie ma pewnych informacji o momencie i okolicznościach dotarcia pizzy do Polski. Podobno, jak wiele innych włoskich specjałów, trafiła tu za sprawą królowej Bony. Zachwycony smakiem pizzy Król Zygmunt Stary, kazał ją włączyć do menu pary królewskiej. Nie jest to jednak jedyna możliwość, podobnych historii jest przynajmniej kilka.
Tak czy inaczej – obecność pizzy na naszych ziemiach jest dostatecznie długa, by dołączyć do naszej kulinarnej historii. Popularna w Polsce, ma już swoich smakoszy. W naszej redakcji przynajmniej kilka osób stawia ją wśród ulubionych potraw, a każdy z nas ma także swoje ulubione jej wersje i miejsca, w których podawana jest ta najlepsza.
Na nasze kolejne, integracyjne popołudnie tym razem wybraliśmy się do nowego miejsca z włoskimi specjałami, warszawskiej restauracji Franco. Franco Warsaw otworzyła się pod koniec czerwca. Restauracja specjalizuje się we wspomnianej pizzy neapolitańskiej, wypiekanej w tradycyjnym piecu sprowadzonym z Neapolu. My jednak zdecydowaliśmy się spróbować innych smaków, w tym jedną z naszych ulubionych nowości – blanco z grzybami, czyli Funghi.
Byliśmy zaskoczeni połączeniem boczniaków ze szpinakiem na białej pizzy, jednak smak i zapach tej pizzy (jest polana sosem truflowym) przekonał nas od razu. Kolejna była również nieoczywista, choć modna od niedawna Stracciatela. W jej składzie pomidory san marzano, stracciatella, pomidory truskawkowe, pomidory datterini, czosnek, oregano i bazylia. To pizza na tradycyjnym cieście – pyszna i wyjątkowa.
Miłośnicy ostrych smaków zdecydowali się na Piccante. Pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, spianata piccante, miód czosnkowy, świeży tymianek, bazylia, grana padano – każdy chciał poczuć jej ostrość, pomimo której pizza jest niezwykle aromatyczna.
Do pizzy zamówiliśmy czerwone wino domowe, które dzięki promocji cudownie się pomnożyło – dostaliśmy dwie karawki w cenie jednej. Ci z nas, którzy musieli kontynuować pracę po spotkaniu, wino zamienili na wspaniałą, home-made lemoniadę, którą restauracja serwuje również do swoich lunchy.
Chociaż na deser zabrakło nam już miejsca, z zaufanych źródeł wiemy, że tutejsze słodkości są wyjątkowo smaczne, a okazjonalne drinki – PICCANTE, BLOODY MARGARITA & ITALIAN NIGHTMARE wspaniale się z nimi komponują. Polecamy!
Dziękujemy restauracji Franco Warsaw za zaproszenie i wspaniałe spotkanie!
FacebookInstagramTikTokX

Polecane

Gwiazda nowego serialu Netflixa zmuszona przez fanów do coming outu

Gwiazda nowego serialu Netflixa zmuszona przez fanów do coming outu

W łóżku z Bordo: „Pornotopia”, czyli jak Hugh Hefner za pomocą architektury stworzył nową jakość życia

W łóżku z Bordo: „Pornotopia”, czyli jak Hugh Hefner za pomocą architektury stworzył nową jakość życia

Najnowszy singiel „Apocalypse Afterparty” to efekt współpracy Ani Leon i BOKKA

Najnowszy singiel „Apocalypse Afterparty” to efekt współpracy Ani Leon i BOKKA

Czy ciałopozytywność ma swoje granice? #periodfacemask nowym trendem na Tik-Toku

Czy ciałopozytywność ma swoje granice? #periodfacemask nowym trendem na Tik-Toku

Premiery kinowe na listopad 2022 – do zobaczenia!

Premiery kinowe na listopad 2022 – do zobaczenia!

Najnowsza lista najbogatszych Polek. Jest nowy rekord

Najnowsza lista najbogatszych Polek. Jest nowy rekord

Polecane

Gwiazda nowego serialu Netflixa zmuszona przez fanów do coming outu

Gwiazda nowego serialu Netflixa zmuszona przez fanów do coming outu

W łóżku z Bordo: „Pornotopia”, czyli jak Hugh Hefner za pomocą architektury stworzył nową jakość życia

W łóżku z Bordo: „Pornotopia”, czyli jak Hugh Hefner za pomocą architektury stworzył nową jakość życia

Najnowszy singiel „Apocalypse Afterparty” to efekt współpracy Ani Leon i BOKKA

Najnowszy singiel „Apocalypse Afterparty” to efekt współpracy Ani Leon i BOKKA

Czy ciałopozytywność ma swoje granice? #periodfacemask nowym trendem na Tik-Toku

Czy ciałopozytywność ma swoje granice? #periodfacemask nowym trendem na Tik-Toku

Premiery kinowe na listopad 2022 – do zobaczenia!

Premiery kinowe na listopad 2022 – do zobaczenia!

Najnowsza lista najbogatszych Polek. Jest nowy rekord

Najnowsza lista najbogatszych Polek. Jest nowy rekord