NASA obserwuje stan wód po to, żeby ulepszyć nasze jedzenie

20-08-2021
NASA obserwuje stan wód po to, żeby ulepszyć nasze jedzenie
fot. no one cares/Unsplash
NASA prowadzi badania wód, które mają dostarczać rozwiązań rolnikom. Informacje pozyskane od Agencji mają przyczynić się do jak najlepszej produkcji naszej żywności.
Naukowcy NASA zaczęli prace nad innowacyjnymi metodami ulepszenia farm na terenie Kalifornii. To właśnie ten obszar jest kluczowy dla produkcji żywności USA, zwłaszcza owoców i warzyw. Narzędzia wykorzystywane przez NASA mogą następnie wspomóc produkcję jedzenia także na innych kontynentach.

Rozwiązanie NASA w obliczu zmian klimatycznych

Kalifornia jest jednym z globalnych hotspotów w kwestii produkcji warzyw i owoców, a niedawno w odpowiedzi na skutki związane z zagrożeniami klimatycznymi przyjęła swoją pierwszą ogólnostanową politykę regulacji wód gruntowych. Aby poradzić sobie ze zmieniającymi się ekstremalnymi warunkami pogodowymi, opadaniem stanu wód i suszami zagrażającymi produkcji żywności, naukowcy poszukują nowych narzędzi i technologii, które pomogą w utrzymaniu zapasów wody.
Tak powstało m.in. najnowsze narzędzie dla farmerów – CropManage – które tworzy zalecenia nawodnienia i nawozu, dostosowane do danego terenu na podstawie codziennych danych zbieranych przez NASA. Testy wykonywane są na tzw. ,,America’s Salad Bowl”, obszarze środkowego wybrzeża Kalifornii, gdzie znajduje się popularna w USA farma Nature’s Rewards Farm.
– Jeśli jadłeś dzisiaj owoce, warzywa lub orzechy, prawdopodobnie pochodziły one z farmy takiej jak Nature's Rewards Farm podkreślił nadzorujący produkcję Mark Mason na łamach „Sky Tech Daily”.
Mason nadzoruje farmę, obsługiwaną przez narzędzie CropManage. Dane i próbki gleby pozwalają na otrzymywanie stałych zaleceń co do metod nawodnienia i upraw i lepszą wydajność. Dzięki rozwojowi badań NASA nad nawodnieniem, rolnicy tacy jak Mark Mason i jego zespół w Nature's Reward mogą usunąć domysły z szacunków dotyczących nawadniania upraw i nawozów.

Na gorsze czasy

Naukowcy agencji kosmicznej wraz z uniwersytetami i innymi placówkami mają na celu dalsze badania i przekształcenia ich w informacje, które można wykorzystać w codziennym podejmowaniu decyzji, zwłaszcza w obliczu zmian klimatycznych, które niosą ogromną potrzebę monitorowania i utrzymywania zapasów wody. Jak stwierdzili: „pomagamy nadal produkować owoce i warzywa, które kochamy. Na cieplejszą i bardziej suchą przyszłość”.
/tekst: Nikol Gorelikowa/
FacebookInstagramTikTokX