Powstał pierwszy zakład produkcji przemysłowej mięsa tworzonego całkowicie w laboratorium

22-07-2021
Powstał pierwszy zakład produkcji przemysłowej mięsa tworzonego całkowicie w laboratorium
fot. u_rt5bpvly/Pixabay
Produkcja mięsa komórkowego to nie nowość, ale do tej pory wytwarzane było ono tylko eksperymentalnie. Przede wszystkim jego koszt był tak wysoki, że nie opłacało się go wprowadzać na rynek. Jednak od czasu pierwszych prób, udało się obniżyć koszty produkcji aż o 99%. W tej chwili izraelska firma Future Meat Technologies, która otrzymała 43 miliony dolarów od inwestorów, jest w stanie wyprodukować 100 gramów piersi kurczaka za 4 dolary. Oczywiście to nadal wysoka cena, dlatego Izraelczycy mają w planach obniżenie tego kosztu o połowę do końca 2022 roku.
Ponadto Future Meat Technologies poczyniła właśnie pierwszy krok w stronę tego, by mięso wytwarzane z komórek trafiło na sklepowe półki – otworzyła pierwszy na świecie przemysłowy zakład produkcji takiego mięsa. Firma będzie w stanie wytworzyć 500 kilogramów żywności w ciągu dnia – kurczaka, jagnięciny i wieprzowiny, a niedługo także wołowiny. Planowo takie komórkowe mięso powinno trafić do pierwszych restauracji pod koniec przyszłego roku. Na tę chwilę takiego można go spróbować tylko w jednym miejscu na świecie – w jednej z restauracji w Singapurze. Jest to kurczak z hodowli komórkowej produkowany przez firmę Eat Just Inc.
Aby produkowane laboratoryjnie mięso miało szansę trafić na sklepowe półki, musi być nie tylko tańsze, ale też produkowane w większej ilości. Obecny zakład znajduje się w izraelskim mieście Rehovot, ale Future Meat Technologies Ltd. chce otworzyć linie produkcyjne również w innych miejscach. Firmy produkujące mięso komórkowe chcą najpierw trafić ze swoim produktem do Stanów Zjednoczonych, który to kraj ma najwyższy wskaźnik spożycia mięsa na świecie. Aby tak się stało, muszą najpierw dostać zgodę Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Urzędu ds. Żywności i Leków. Jeśli mięso z laboratorium przyjmie się w USA, następnie trafi na rynek chiński i europejski.
Choć obecnie wiele osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską, bo mają na uwadze dobro zwierząt i ekologię, to jednak niektórzy tęsknią za smakiem mięsnych dań. Mięso hodowane bez udziału cierpienia żywych istot mogłoby być spożywane bez wyrzutów sumienia. Ciekawe czy będziemy długo czekać na jego pojawienie się w sklepach w Polsce?
/tekst: Marta Porwich/
FacebookInstagramTikTokX